De Britse premier Theresa May gaat een verzoek van Schotland om een nieuw referendum te houden over onafhankelijkheid blokkeren. In ieder geval totdat de Brexit-onderhandelingen zijn afgerond.
Afgelopen maandag stelde de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon dat ze een nieuw referendum wil aanvragen, dat gehouden zou moeten worden eind 2018 of begin 2019. Dat is het moment dat de officiële onderhandelingsperiode van twee jaar over het Britse vertrek uit de EU zou aflopen. Al is niet gezegd dat er dan ook echt een Brexit-deal ligt.
De Britse premier stelt nu echter dat dit “niet het moment is” om een referendum te houden. Het zou volgens May niet eerlijk zijn tegenover de Schotten om een referendum te houden, als nog niet volledig duidelijk is hoe de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie eruit komt te zien.
“Op dit moment moeten we al onze energie steken in de onderhandelingen met de Europese Unie over de toekomstige relatie”, aldus May.
“Als we nu gaan praten over een onafhankelijkheidsreferendum, wordt het lastiger om een goede deal voor Schotland en het VK te bedingen. Het zou ook niet eerlijk zijn tegenover de Schotten, omdat ze gevraagd wordt een cruciaal besluit te nemen, zonder alle relevante informatie. Zonder idee van wat een toekomstig partnerschap zou inhouden, of wat het alternatief van Schotse onafhankelijkheid zou zijn.”
Kijk naar het interview met Theresa May: "Dit is niet het juiste moment"
May rules out Sturgeon's call for second Scottish referendum, telling @Peston: 'Now is not the time'https://t.co/R7Xy1hfJDc pic.twitter.com/s6EihuVXK7
— ITV News (@itvnews) March 16, 2017
Het uitschrijven van een referendum is een recht van het Britse parlement, maar de Britse regering kan dat recht aan de Schotse regering toekennen in specifiek gevallen.
Afwijzing van een Schots verzoek brengt wel risico's mee. Opiniepeiler John Curtice zei tegen Business Insider dat afwijzing kan leiden tot een sterke toename van de steun voor onafhankelijkheid in Schotland.
"Er is niet veel extra steun nodig om een meerderheid te krijgen in Schotland die vóór onafhankelijkheid is. Ik zou het risico niet nemen [door een referendum af te wijzen] als ik in de schoenen van de Britse regering zou staan", aldus Curtice.